torsdag 3. desember 2009

KALAHARI!





Kalahari er en ørken i de sørlige delene av Afrika som strekker seg over seks land.Ørkenen er 900 kvadratkilometer stor. Den ligger i store deler av Nambia, Botswana og litt i Sør-afrika. Den ligger mellom de to elvene Zambes og Oranje.
Det er vanskelig å tenke seg at for 100 år siden var det et våtmarksområde.
Kalahari har en av de største nasjonalparkene og viltreservatet. Det største er Central Kalahari Game reserve.
Området har en karrig vegetasjon med enkelte store trær som får sin næring fra dypet under sandlagene. Av jaktbare arter i området kan nevnes springbok, oryx, eland, red hartebeest, black- og blue wildebeest.

Kalahari kalles ofte en ørken, men størstedelen er stepper og savanne. Ørkenen finnes i de midtre og sørvestlige delene, i øst består landskapet av stepper med spredte gresstuer og buskvekster og i nord og vest, savanne. Tørre elveleier går gjennom ørkenen, mot sør til Oranje, ellers til avløpsløse saltsjøer og sumper

BUSKMENN

Det er ikke mange buskmenn igjen. De var en gang var spredt vidt rundt i den sørlige delen av Afrika. Deres historie går minst 20.000 år tilbake i tiden. Buskmennene (San foket som de også er kalt), er kjent under det felles navnet Basarwa i Botswana. Deres hjem er Kalahari ørkenen. De lever i et av verden mest ubarmhjertige landskap. Det er helt utrolig at de kan overleve her basert på jakt og plukking av røtter, nøtter, frukt og bær. Buskmennenes livsstil, kultur og hellige steder gir mulighet for virkelig spennende opplevelser for den ekte eventyrer.
Mytene rundt Buskmenn er mange. Siden de levde så isolert langt innen i ørkenområdene, tok det lang tid før de ble oppdaget. En av de forsket mye på Buskmennenes` livsstil og kultur er Lauren Van Der Post. Han har skrevet flere bøker om Buskmenn, og har engasjert seg mye for å beskytte dem.

Kalahari er tynt befolket av khoi-khoi-folk (hottentotter), san-folk (buskmenn) og enkelte bantutalende folkegrupper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar